Under det senaste året har svenska matpriser diskuterats flitigt. Under inflationsperioden steg de kraftigt och en del hävdade att priserna steg för mycket och att livsmedelshandeln ”passade på” att höja priserna mer än nödvändigt. Nu har prisutvecklingstakten kommit ner på betydligt lägre nivåer och ligger även under KPI. Intressant är att debatten nu inte går i andra riktningen och att de som var högljudda tidigare hävdar att branschen nu ”bjussar tillbaka”?
Matpriser intresserar givetvis och det är bra. I en ny rapport jag har tagit fram tillsammans med HUI på uppdrag av Svensk Dagligvaruhandel använder vi data från Eurostat för att titta närmare på prisutvecklingstakten och prisnivån i ett antal jämförbara länder. Tre intressanta slutsatser är
- Prisutvecklingstakten för livsmedel har varit likartad i de flesta länder, d v s ökning under inflationsperioden och därefter fallit tillbaka
- Ett relevant perspektiv som också belyses i rapporten är hur den svenska prisnivån står sig jämfört med andra europeiska länder mätt i samma valuta. Slutsatsen är att svenska matpriser står sig väl och i genomsnitt ligger lägre. För vissa varugrupper ligger priserna betydligt lägre.
Denna bild är inte riktigt den som har förmedlats av media, av en del politiker och myndigheter. Lite konstigt i o m att datan finns lätt tillgänglig.
Prisfokus är viktigt och det ligger ett stort värde i att detta diskuteras på ett nyanserat sätt. En diskussion jag saknar är om ”lägsta pris” alltid är det som är intressant. De flesta av oss jagar inte alltid lägsta pris utan ofta är kvalitet viktigare.
Rapporten hittar ni här:
Intressant seminarium där rapporten presenteras och där även SCB presentera intressanta fakta om lönsamheten i dagligvarubranschen hittar ni här:
Fredrik
www.wikinarium.se