Östlig förbindelse och alternativa genomförandeformer

SPANING … Östlig förbindelse och alternativa genomförandeformer
I fredags (14/2) arrangerade Stockholms Handelskammare ett seminarium om Östlig Förbindelse, d v s en tunnel från Nacka, under Saltsjön och som kopplas ihop med norra länken. Projektet har diskuterats i 100 år. Regeringen har nu indikerat att projektet återigen är av intresse. Regeringen har även förslagit att alternativ finansiering skulle kunna vara en väg framåt för att betala investeringen.
Mitt inspel på seminariet var att, om man bestämmer sig för att bygga Östlig Förbindelse, kan alternativa former för finansiering och organisering vara rätt väg att gå. Då projektet är både stort och komplext, d v s riskfyllt finns det troligtvis begränsat intresse från marknadsaktörer att ta stort ansvar för projektet. Det finns exempelvis tillstånds- och planeringsrisker, det finns byggrisker, det finns politiska risker och skulle privata aktörer få betalt via någon form av tunnelavgift är efterfrågeriskerna också mycket stora.
Min preliminära bedömning är att projektet troligtvis bör läggas upp som Öresundsbron, d v s ett statligt projektbolag får ansvar för att bygga och förvalta tunneln. Genom att skapa ett projektbolag som får ta helhetsansvar bygger man in incitament att bygga snabbt, tänka långsiktigt och förvalta väl. Betalning från projektet kan troligtvis vara en kombination av de ordinarie trängselavgifterna i Stockholm plus en särskild tunnelavgift. Eventuellt också exploateringsintäkter. Troligtvis kan det även finnas behov av någon tillgänglighetsersättning som kommer via staten/Trafikverket. Projektbolaget kan låna upp medel från marknaden och kommer att erbjudas goda villkor i o m att det är ett statligt projektbolag. För att få ner den långsiktiga skuldsättningen kan även staten/betala betala projektbolaget sk milestone-payments. Detta innebär att lånen delvis betalas av när tunneln är klar. I kontraktet med projektbolaget ska det även tydligt framgå att en tunnel i fullgott skick ska överlämnas till Trafikverket efter kanske 25-30 år.
En modell av detta slag fördelar riskerna mellan de olika parterna, ger incitament att bygga snabbt och förvalta väl.
Om projektet blir av finns det all anledning att pröva alternativa genomförandeformer. De flesta stora infrastrukturprojekt har under de senaste decennierna genomförts med traditionella genomförandeformer. Ett återkommande problem har varit att det har tagit tid och blivit betydligt dyrare än det ursprungligen var tänkt.
Exakt genomförande av Östlig Förbindelse kräver omfattande analys, men det finns all anledning att pröva alternativa genomförandeformer om projektet skulle bli av.

Fredrik, www.wikinarium.se

Info om Handelskammarens rapport och seminarium finns här: https://stockholmshandelskammare.se/nyheter/ny-rapport-sa-kan-ostlig-forbindelse-finansieras/