Är priset verkligen allt

Under de senaste åren har det varit stort fokus på prisutvecklingen i dagligvaruhandeln. Priserna har stigit till följd av oroliga marknadsförhållanden vilket har inneburit en omställning i hushållens konsumtion. Hushållen har i större ut sträckning än tidigare blivit mer prismedvetna och bland annat valt att fokusera på kampanjerbjudanden. Lågprismarknaden i hela handeln har exempelvis fyrdubblats sedan 2004, och fortsätter att växa med nya butiker i både storstäder och mindre kommuner. En liknande utveckling ser vi i dagligvaruhandeln, där både lågprisaktörer och lågpriskoncept har haft en stark utveckling de senaste
åren. Men är det alltid lägsta pris som konsumenterna efterfrågar? Eller är det så att även andra faktorer är viktiga för konsumentens val i matbutiken?
Denna rapport belyser hur svenska konsumenter väger pris mot andra mer värden i sin konsumtion av dagligvaror. Syftet med rapporten är att förstå om pris helt dominerar konsumentens val, eller om andra drivkrafter påverkar hur och vad vi handlar.

Rapporten går att ladda ner här

De viktigaste slutsatserna är:
Pris är en viktig faktor i konsumenternas köpbeslut, men faktorer som kvalitet, hållbarhet och ursprung väger ibland tyngre. En välfungerande marknad bör erbjuda ett brett utbud som balanserar olika behov, från lågpris till premium alternativ, och företagen måste vara lyhörda för konsumenternas skiftande
preferenser. För att skapa maximalt värde konkurrerar företag inte bara med pris, utan även genom mervärden som kvalitet och hållbarhet.