Infrastrukturspaning från OECD

Har varit på konferensen ”Annual meeting of the OECD networkof senior infrastructure and PPP officials” i Paris. Mina övergripande spaningar är:

1. Många av de infrastrukturproblem vi har i Sverige har man även i andra länder. Projekten blir dyrare än beräknat, tar längre tid än planerat, fel projekt prioriteras och en hel del problem med underhållet. Utmaningar i alla länder är även ”långsamma tillståndsprocesser” och ”stakeholder management”.

2. Det finns många erfarenheter internationellt som borde plockas upp och användas i Sverige. T ex bedrivs det avancerad forskning på University College of London om megaprojekt. Där har man publicerat mängder med vetenskapliga artiklar på detta tema. En kortare sammanfattning finns i Daily Mail. Finns säkert en del att lära för Svenska myndigheter.

3. Alternativ finansiering (t ex OPS-projekt) är inte något som är ”no-no”, vilket är och har varit fallet i Sverige, utan något som ses som en ändamålsenlig genomförandemodell för vissa projekt och med rätt förutsättningar och förberedelser. I Kanada har det exempelvis genomförts 360 projekt sedan 2015. En insikt är att det finns många olika samarbetsformer och varianter på alternativ finansiering och organisering där privat kapital och kompetens kan bidra mer än vad som är fallet i Sverige idag.

4. Att hantera risk i infrastrukturprojekt lyftes också fram. I långa och komplexa projekt är detta något som är av vikt att hantera och det är lättare sagt än gjort. Intressant är att det börjar komma avancerade AI-modeller för riskhantering. även här en del för Sverige att lära.

5. Norges ”Nye Veier” modell fick stor uppmärksamhet. Modellen innebär att delar av de medel som avsätts till ny transportinfrastruktur sköts av en separat organisation som också har givits större frihetsgrader. Även här finns det lärdomar att dra för Sverige.

6. Hur man ska genomföra konkurrensutsatta och effektiva upphandlingar fick också en hel del uppmärksamhet. OECD:s sk STEPS-modell för effektiv upphandling är intressant. Kanske något för svenska myndigheter att lära av?

Sammanfattningsvis intressant konferens

Tack till Dejan Makovsek (OECD) och Björn Hasselgren (Trafikverket/OECD)

Fredrik

www.wikinarium.se